Обавештење Антидопинг агенције Републике Србије

      Коментари су искључени на Обавештење Антидопинг агенције Републике Србије

Анализом искустава других антидопинг агенција Антидопинг агенција Републике Србије је дошла до закључка да је у последње време пооштрена казнена политика по питању злоупотребе диуретика у спорту, па се сада спортисти (посебно они који припадају тежинским спортовима) често кажњавају са 4 (четири) године забране учешћа у спорту, у случају позитивног теста на диуретике.

Скрећемо пажњу савезима да подсете спортисте и помоћно особље спортиста да се диуретици налазе на Листи забрањених допинг средстава.

Диуретици се злоупотребљавају као маскирајућа средства у спорту или средства за скидање килаже у тежинским спортовима. Употреба диуретика забрањена је у спорту на такмичењу и изван такмичења.

Начелно, диуретици су лекови који се користе за лечење различитих медицинских стања попут повишеног крвног притиска. Уколико је неопходно да спортиста користи диуретик у терапијске сврхе, пре употребе неопходно је да аплицира за изузеће за терапеутску употребу (ТУЕ).

Формулар за изузеће за терапеутску употребу (ТУЕ формулар) доступан је на сајту АДАСа:

https://www.adas.org.rs/wp-content/uploads/dokumenti/tue.doc

Пре употребе било ког лека саветујемо спортисте да попуне Захтев за мишљење о леку како би сазнали да ли се у њему налазе забрањене супстанце:

https://www.adas.org.rs/tue/misljenje-o-leku/